Elon Musk OpenAI davasından vazgeçmiyor

Elon Musk, OpenAI Davasını Kararlılıkla Sürdürüyor

Musk’ın avukatı Marc Toberoff, yaptığı açıklamada, “Bugünkü duyuru hiçbir şeyi değiştirmiyor. OpenAI hâlâ kapalı kaynak yapay zekâ geliştiriyor ve bu, Altman, yatırımcıları ve Microsoft’un çıkarları doğrultusunda ilerliyor” ifadelerini kullandı. Toberoff, OpenAI’nın yeni yapıdaki ‘kâr amacı gütmeyen kontrol’ söyleminin gerçeği gizlediğini savunuyor. Toberoff bununla birlikte vakıf statüsündeki OpenAI’ın, Altman liderliğindeki kâr amaçlı şirkette yalnızca “önemsiz bir pay” sahibi olacağını iddia etti. 

DAVA NEDEN AÇILDI?

Musk, OpenAI’nın ilk yatırımcılarından biri olarak, şirketin yalnızca insanlık yararına çalışan açık kaynaklı bir organizasyon olacağı sözünü verdiğini söylüyor. Ancak şirketin geçen yıl dev teknoloji firmalarıyla (özellikle Microsoft’la) yakın ilişkiler kurarak ve ticari ürünler geliştirerek bu ilkeye sırt çevirdiğini iddia ediyor. OpenAI, günümüzde ChatGPT ve GPT modelleriyle yapay zekâ alanında lider konumda.

Musk, geçtiğimiz aylarda OpenAI’ı 97,4 milyar dolara satın almayı teklif etmiş, ancak bu teklif şirket tarafından “ciddiyetsiz” bulunarak reddedilmişti. OpenAI, Musk’ın bu hamlesinin rakip firması xAI’ın önünü açmak için olduğunu savunmuştu. xAI, Elon Musk’ın sahibi olduğu Grok adlı yapay zekâ sohbet robotunun geliştiricisi. 

OPENAI CEPHESİNDE NELER OLUYOR?

OpenAI, kamuoyu baskısı ve artan siyasi denetim çağrılarının ardından yapısal değişikliğe gitme kararı aldı. Şirket, kâr amacı güden OpenAI LLC’nin, kamu yararı doğrultusunda çalışan bir şirkete dönüştürüleceğini ve bu yapının hâlâ kâr amacı gütmeyen OpenAI Vakfı tarafından yönetileceğini duyurdu. Şirketin yönetim kurulu başkanı Bret Taylor, bu kararın “toplum liderleriyle yapılan görüşmeler ve Kaliforniya ile Delaware başsavcılıklarıyla yürütülen yapıcı diyalogların” sonucunda alındığını ifade etti.

Geçtiğimiz ay, aralarında eski OpenAI çalışanlarının da bulunduğu yapay zekâ topluluğundan çok sayıda kişi, şirketin mevcut dönüşüm sürecinin durdurulması için ABD’li yetkililere açık mektup göndermişti. Bu kişiler, özellikle yapay zekâ sistemlerinin güvenliği ve toplumsal etkileri konusunda ciddi endişeler taşıdıklarını belirtmişti.

Ancak tüm bu geri adımlara rağmen Elon Musk, OpenAI’yı affetmiş değil. Bloomberg’e konuşan avukat Toberoff, “Şirketin misyonuna ihanet edildi” diyerek, davanın süreceğinin sinyalini verdi.

Kaynak: Mashable

Related Posts

Evren simülasyon mu? Kütleçekimiyle uzmanların açıklamaları

İngiltere’nin Portsmouth Üniversitesi’nde görev yapan fizikçi Dr. Melvin Vopson, evrenin bir bilgisayar simülasyonu olabileceği yönündeki tartışmaları yeniden alevlendiren bir çalışma yayımladı. AIP Advances dergisinde yer alan makalesinde Vopson …

Kayıp tektonik levha yeniden ortaya çıkıyor…

Utrecht Üniversitesi’nden jeologlar, on yılı aşkın süredir varlığı öngörülen “Pontus Plakası” adı verilen dev tektonik levhayı, manto tabakasındaki sıcaklık anomalileri ve geniş saha verilerini birleştirerek dijital ortamda yeniden ayağa kaldırdı.

Turkcell ve BOTAŞ’tan 15 yıllık stratejik anlaşma

Turkcell Superonline, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) tarafından açılan “BOTAŞ Fiber Optik Kablo Altyapısındaki Elyafların Kiraya Verilmesi” ihalesini almaya hak kazandı.

Türk Telekom’dan mobilde tarihi rekor: Son on yılın en güçlü birinci çeyrek performansı

Türkiye’nin dijital dönüşümünün öncüsü Türk Telekom, geleceğin teknolojilerine yönelik faaliyetlerine ve yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. 2025 yılı birinci çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarını açıklayan Türk Telekom, öncü iş kollarındaki büyüme ile yıla güçlü bir başlangıç yaptı.

140 milyon yılda sadece 1 saniye sapan ‘atom saati’ geliştirildi

Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), şimdiye kadar geliştirilen en hassas atom saatlerinden birini tanıttı. Yeni saat, zamanı ölçmede referans alınacak düzeyde doğruluk sağlıyor.

ABD, Google’ın reklam tekelini kırmak istiyor!

ABD Adalet Bakanlığı, Google’a karşı yürüttüğü tekel davasında yeni bir aşamaya geçti. Teknoloji devinden, reklam sektöründeki birçok varlığını satması isteniyor. Mahkemenin daha önceki kararında, Google’ın bu alandaki hakimiyetinin rekabete zarar …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir