Uzman Klinik Psikolog Öz: Bunaltıcı sıcaklar ruh sağlığımızı da tehdit edebiliyor

Yüksek Sıcakların Ruh Sağlığı Üzerindeki Etkileri

Son günlerde Türkiye genelinde artan sıcaklar, sadece bedeni değil, ruh sağlığını da olumsuz etkiliyor. Uzman Klinik Psikolog Merve Öz, sıcak hava koşullarının uyku düzeninden öfke kontrolüne, anksiyeteden depresyona kadar birçok ruhsal sorunu tetikleyebileceğine dikkat çekiyor. Öz, yaz aylarında ruh sağlığını korumanın önemine vurgu yapıyor.

Sıcak havanın artmasıyla birlikte nefes almanın zorlaştığı bu günlerde, Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Uzman Klinik Psikologu Merve Öz, sıcak hava koşullarının fiziksel konforun yanı sıra ruh sağlığını da tehdit ettiğini belirtiyor. Öz, “Sıcaklık, bir kişinin üretkenliğini ve günlük görevlerdeki performansını etkileyebilir. Aşırı sıcak, karar verme sürecini olumsuz etkileyebilir” diyor.

“Sıcak Hava Ruh Sağlığını Direkt Etkileyebilir”

Sıcaklık değişiminin ruh sağlığı üzerinde cinsiyete, yaşa ve sosyoekonomik duruma bağlı olarak farklı etkileri olduğunu belirten Öz, “Yüksek sıcaklığın, zihinsel bozukluklar olan depresyon ve şizofreni ile madde bağımlılığı gibi ruh sağlığı sorunları üzerinde doğrudan veya dolaylı etkileri olabilir. Ayrıca uyku bozuklukları, halsizlik, tahammülsüzlük, isteksizlik ve genel yorgunluk hissi gibi sorunlar da ortaya çıkabilir” diye açıklıyor.

“Uykusuzluk Tahammül Seviyesini Düşürebilir”

Özellikle uyku üzerinde büyük etkisi olan sıcak hava koşullarına dikkat çeken Öz, “Uykunun kalitesi azalırken süresi de kısalabilir. Bu durum iş verimini ve yaşam kalitesini düşürürken, tahammül seviyesini azaltabilir ve öfke kontrolünü zorlaştırabilir” diyor. Özellikle bipolar bozukluğu olan bireylerde uykusuzluğun mani dönemlerini tetikleyebileceğini hatırlatıyor.

“Panik Bozukluğu Olanlar Fiziksel Belirtileri Yanlış Anlayabilir”

Yüksek sıcaklıkların kalp ritmini artırarak bunaltı ve baygınlık hissine neden olabileceğini belirten Öz, özellikle panik bozukluğu olan bireylerin bu fiziksel belirtileri panik atak olarak algılayabileceğine işaret ediyor. Öz, “Böyle bir durumda, bu belirtilerin sıcak hava kaynaklı olabileceğini hatırlayarak sakinleşmeye çalışmalılar” diyor.

Depresyon hastalarının var olan isteksizliklerinin sıcak havalarda artabileceğini belirten Öz, “Depresyon, kişinin günlük aktivitelerine karşı isteksizlik, zevk alamama ve depresif ruh hali gibi belirtilerle ortaya çıkar. Sıcak hava, depresyondaki kişinin var olan isteksizliğini artırarak depresyonu şiddetlendirebilir” diye ekliyor.

“Öfkenizi Kontrol Altında Tutun”

Öz, yüksek sıcaklıkların dikkat dağınıklığına ve öfke kontrol zayıflığına neden olabileceğini belirterek sıcak havalarda öfke patlamalarının daha sık yaşanabileceğine dikkat çekiyor. Öfkenizi kontrol etmek için derin nefes almanızı, nefes egzersizleri yapmanızı, kafein tüketimini sınırlamanızı ve düzenli egzersiz yapmanızı öneriyor. Ayrıca, empatisizliği ön planda tutmanın önemine de vurgu yapıyor.

“Öneriler ve Dikkat Edilmesi Gerekenler”

Uzman Klinik Psikolog Merve Öz’ün önerileri şu şekilde sıralanıyor:
– Dışarı çıkma saatlerinizi öğlen 12.00 ile 14.00 arasına denk getirmemeye çalışın.
– Mümkünse serin alanlarda zaman geçirin ve aşırı sıcaklardan kaçının.
– Dışarı çıkmak zorundaysanız güneşten korunmak için şapka ve güneş gözlüğü kullanın.
– Rahatlamak için ılık duş alabilir ve yatmadan önce melisa çayı içebilirsiniz.
– Elektrolit dengenizi sağlamak için bol sıvı tüketmeye özen gösterin.
– Su oranı yüksek besinler tüketin ve spor yaparken akşam ve erken sabah saatlerini tercih edin.

Tüm bu önerilere dikkat ederek, yüksek sıcaklıkların ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirebilirsiniz.

Related Posts

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?  Yaz aylarında soğuk içecek tüketiminin arttığını belirten uzmanlar, içeceklere konulan buzların besin zehirlenmesine neden olabileceğini söylüyor.

Türk kahvesi içen herkes bu hataya düşüyor!

Türk kahvesi, sadece bir içecek değil; sohbetlerin, misafirperverliğin ve geleneklerin ta kendisi. Ancak uzmanlar, pek çok kişinin bu keyifli alışkanlık sırasında farkında olmadan büyük bir hataya düştüğünü belirtiyor. Üstelik bu hata, uzun vadede sağlığınızı olumsuz etkileyebilir!

Konuşulmayan yan etkiler: Uyumak uğruna ne kaybediyoruz?

Uyku ilaçları ya da bitkisel destekler kullanan pek çok kişi kusma, halsizlik, saç dökülmesi gibi yan etkileri yaşasa da bunları paylaşmıyor. İlacın etkisi geçince kilolar geri geliyor, uyku tekrar bozuluyor. Sosyal medyada anlatılanlar çoğu zaman eksik, hatta yanıltıcı.

İdrar kaçırma hakkında merak edilenler: Nedenleri, türleri, tedavisi

Kadınlarda idrar kaçırmanın yaş ve doğumla arttığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Murat Ekin, yüzde 90’ı aşan başarı oranına sahip modern cerrahi yöntemlerle bu sorunun kalıcı olarak aşılabildiğini söyledi. Prof. Dr. Ekin “Kadınlar çoğu zaman bu sorunu utanarak gizliyor ya da yaşlılığın doğal sonucu olarak görüp kabulleniyor. Oysa erken müdahale ile yaşam kalitesini ciddi şekilde artırmak mümkün” dedi.

MHRS’de tepki çeken uygulama kaldırıldı

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu, girişimleri ve kamuoyunun tepkisi sonrasında Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ndeki “evli/evli olmayan” ayrımının kaldırıldığını duyurdu.

Kurban Bayramı Sofralarından Sebzeyi Eksik Etmeyin

Kurban Bayramı sofralarından sebzeyi de eksik etmeyin! Et ağırlıklı beslenmenin zararlı olabileceğini belirten uzmanlar uyardı.