Topuk Kanı Testinin İhmal Edilmesi Bebeklere En Büyük Kötülük Olur

Yenidoğan Tarama Programı İle Bebek Sağlığı Korunuyor

Yenidoğan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yağmur Baş, doğuştan gelen bazı hastalıklara erken tanı koyma ve müdahale etme imkanı tanıyan topuk kanı testinin ihmal edilmesinin, bir ailenin bebeklerine yapabileceği en büyük kötülük olduğunu vurguladı.

Türkiye’de Sağlık Bakanlığı tarafından 1987 yılından bu yana yürütülen Yenidoğan Tarama Programı sayesinde, bebeklerde bazı kalıtsal hastalıkların erken teşhis edilip tedavi edilmesi hedefleniyor.

Program kapsamında şu anda 6 genetik hastalığın taraması yapılmaktadır. Bu hastalıklar arasında fenilketonüri (FKU), konjenital hipotiroidi (KHT), biotinidaz eksikliği (BE), kistik fibrozis (KF), konjenital adrenal hiperplazi (KAH) ve spinal musküler atrofi (SMA) bulunmaktadır.

Topuk kanından alınan birkaç damla örnek, hastalık risklerini önleyerek bebeklerin sağlığını korumada önemli bir rol oynamaktadır.

Prof. Dr. Ahmet Yağmur Baş, topuk kanı testi ve aşı reddi konularında önemli açıklamalarda bulunarak, bebeklerin sağlığı için bu tür tarama ve tedavilerin önemini vurguladı.

Aşılama oranlarının düşmesinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Baş, aileleri aşılar konusunda duyarlı olmaya çağırdı. Özellikle çocuk felci, tetanos gibi hastalıkların aşılara bağlı olarak kontrol altında tutulduğunu ve aşı oranlarının düşmesinin hastalıkların tekrar ortaya çıkmasına neden olabileceğini ifade etti.

Türk Neonatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Esin Koç da aşı karşıtlığının yenidoğanlarda ciddi bir sorun olduğunu belirterek, aşıların bebek ölümlerini önlemede önemli bir rol oynadığını söyledi. Sağlık Bakanlığı ve diğer sağlık kuruluşlarının bu konuda farkındalık oluşturmak için çaba sarf ettiğini ifade etti.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Şaduman Türkay – Sağlık

Related Posts

İzmir Barosu, Çocuk Hakları İhlallerine Dikkat Çekti

(İZMİR) – İzmir Barosu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı öncesinde bir basın açıklaması düzenleyerek, çocuk hakları alanındaki ihlallere dikkat çekti. Baro Başkanı Sefa Yılmaz, “Cumhuriyet’e ve demokratik değerlere yönelik saldırılar …

TBMM Genel Kurulu Toplantı Yeter Sayısı Bulamadığı İçin Kapandı

TÜRKİYE Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, toplantı yeter sayısı bulunamadığı için kapandı. TBMM Genel Kurulu, ‘Bazı Kanunlar ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni görüşmek üzere Meclis …

Miniklere Trafik Eğitimi ve Polislik Tanıtımı

Ordu’da anasınıfı öğrencilerine trafik eğitimi verilerek polislik mesleği tanıtıldı ORDU – Ordu’nun İkizce İlçe Emniyet Amirliği Trafik Tescil Denetleme ve Büro Amirliği ekipleri, geleceğin bilinçli sürücüleri ve vatandaşları olma yolunda minik …

Kaymakam, 23 Nisan Bayramı’nda Koltuğunu Öğrencilere Devretti

Sinop’un Gerze ilçesinde Kaymakam Mehmet Deniz Arabacı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla makam koltuğunu temsili olarak ilkokul öğrencilerine devretti. Kaymakam Arabacı, Gazi Mustafa Kemal İlkokulu 4. sınıf öğrencileri Nehir …

Trabzon’da 23 Nisan Coşkusu: Etkinlikler Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi’nde

Trabzon’daki Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi’nde, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla etkinlik gerçekleştirilecek. Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, sabah 11.00’de başlayacak etkinliklerin 16.00’ya kadar devam …

Türkiye, Dijital Dünyada Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni Hazırladı

MİLLİ Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, ” Türkiye’nin öncülüğünde; alanında uzman hukukçular, psikologlar, hekimler, öğretmenler ve elbette çocuklarımızın katılımıyla, dünyada ilk kez Dijital Dünyada Çocuk Hakları Sözleşmesi hazırlandı” dedi. Milli Eğitim …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir