Bol yağış o ülkede şeker üretimini artırdı

Uzmanlar, Şeker Üreticisinin 2025/26 İhracatını Artırabileceğini Belirtiyor

Üretimdeki toparlanmanın, dünyanın ikinci büyük şeker üreticisinin 2025/26’da ihracatını artırmasına olanak sağlayacağını belirten uzmanlar, yetersiz yağışların şeker kamışı verimini düşürmesi ve iki yıl süren ihracat kısıtlamalarına yol açmasının ardından, bu durumun böyle olacağını söyledi.

Yağmurun Şeker Kamışı Üretimini Artırması Bekleniyor

Batı’nın önde gelen şeker üretim eyaletlerinden biri olan Maharashtra’da üç dönümlük bir araziye şeker kamışı eken Umesh Jagtap, “Şeker kamışı bize genellikle iyi getiri sağlıyor, ancak bazen su eksikliğinden dolayı ekemiyoruz” dedi. “Bu yıl Mayıs ayında yoğun yağmur yağdı ve hava tahminleri daha fazla yağmurun yolda olduğunu söylüyor. Bu yüzden normalden daha fazla ekim yapmayı planlıyoruz.”

Maharashtra ve komşu Karnataka’daki çiftçiler Mayıs ayında şeker kamışı mahsullerini sulamakta zorlanıyor. Ancak bu yıl Maharashtra ve Karnataka sırasıyla ortalamadan %1.007 ve %234 daha fazla yağış aldı.

Umudumuzu Artıran Yağışlar

Ulusal Şeker Kooperatifleri Federasyonu (NFCSF) Genel Müdürü Prakash Naiknavare, yağışların ekim ayında başlayacak 2025/26 sezonunda hasat edilecek ürüne fayda sağlayacağını ve ayrıca 2026/27 hasadı için ekimi destekleyeceğini söyledi.

Şeker kamışı ekimden hasada kadar genellikle 10 ila 18 ay sürer. Sonuç olarak, bu ay ekime başlayan çiftçilerin ürünlerini 2026/27 sezonunda hasat etmeleri bekleniyor.

Üretimde Beklenen Artış ve İhraç Potansiyeli

NFCSF, 2025/26’da brüt şeker üretiminin bir yıl öncesine göre neredeyse beşte bir oranında artarak 35 milyon metrik tona ulaşacağını tahmin ediyor. 2024/25 pazarlama yılı Eylül ayına kadar Hindistan’ın net şeker üretiminin sekiz yılın ardından ilk kez tüketimin altına düşmesi bekleniyor.

Bu düşüş, şeker kamışı ekimini etkileyen ve Hindistan’ı 2023/24’te şeker ihracatını yasaklamaya ve 2024/25’te yalnızca 1 milyon ton şekere izin vermeye zorlayan 2023 kuraklığından kaynaklanıyor. Hindistan, 2022/23’e kadar olan beş yıllık dönemde yıllık ortalama 6,8 milyon tonluk hacimle dünyanın 2 numaralı şeker ihracatçısı oldu.

Küresel bir ticaret evinde çalışan Mumbai merkezli bir tüccar, “Üretimin güçlü bir şekilde toparlanacağı görülüyor, bu nedenle Yeni Delhi’nin ekim ayında başlayacak gelecek sezonda 3 milyon tonun üzerinde ihracata izin vermekte muhtemelen sorun yaşamayacağını” söyledi.

Related Posts

Gerçek işsizlik patladı: Her 3 kişiden 1’i işsiz!

DİSK Araştırma Merkezi (DİSK-AR) geniş tanımlı işsizlik oranının yüzde 31 olduğunu belirterek, işsizlerin yüzde 85’inin işsizlik ödeneğinden faydalanamadığına dikkat çekti. DİSK-AR son bir senede işsiz sayısının 2,5 milyon arttığını belirtti.

TMSF, İstikbal Mobilya’yı satışa çıkardı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Akfel Gaz Grubu Hisseleri Ticari ve İktisadi Bütünlüğü ile İstikbal Mobilya Sanayi ve Ticaret AŞ’yi (İstikbal Mobilya) satışa çıkardı.

Ticaret Bakanlığı’ndan kayısı iddialarına inceleme! Rekor para cezası uygulandı

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, kayısı satış ücretlerine ilişkin ilgili denetim ekiplerince inceleme başlatıldığını, konuya ilişkin paylaşımı yapan CHP Tuzluca Aday Adayı Bilgihan Ova’ya …

Düşük faiz Euro Bölgesi’nde şirketlere verilen kredileri artırdı

Faiz indirimleri, bankaların Euro Bölgesi’ndeki şirketlere verdiği kredilerin artmasını sağladı.

Türkiye’de bir ilk olmuşlardı! İflasın eşiğindeki şirketin konkordato süreci resmen sona erdi

Türkiye’de borsada payları bulunup konkordato ilan eden ilk şirket olan Mega Polietilen’in konkordato sürecinin sona erdiği bildirildi.

Konkordato ilanları rekor kırıyor: 2025’te binlerce firma zor durumda

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son günlerde büyük firmaların konkordato ilanları hakkında “Konkordato ilanları ve borçlardaki artış, iktidarın ekonomik politikalarının yetersizliğini gözler önüne seriyor” ifadelerini kullandı. Gürer …