Çocukta, 12 yaşından önce başlayan ve altı aydan uzun süren belirtilere dikkat!

DEHB Tanısı ve Belirtileri

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) olan bireylerde, dikkat eksikliği, aşırı hareketlilik ve dürtüsellik gibi belirtiler görülebilir. Dr. Öğr. Üyesi Murat Yusuf Hüseyin, dikkat eksikliğinin genellikle dikkatin çabuk dağılması, odaklanma güçlüğü, unutkanlık ve zamanlama problemleri şeklinde kendini gösterdiğini belirtiyor.

Hiperaktivite ve dürtüsellik belirtileri ise hareketsiz oturma zorluğu, sürekli huzursuzluk hissi, sabırsızlık, sürekli bir şeyler yapma ihtiyacı gibi durumlarla ortaya çıkabilir. Bu belirtilerin 12 yaşından önce başlaması ve hayatın birden fazla alanında soruna neden olması gerekmektedir.

DEHB Belirtilerinin Erişkinlikte Azalması

Erişkinlikte DEHB belirtilerinin hiperaktivite ve dürtüselliğin azalma eğiliminde olduğunu vurgulayan Hüseyin, dikkat eksikliği belirtilerinin devam ettiğine dikkat çekiyor. Karmaşık yaşam koşulları nedeniyle dikkat eksikliği sorunlarının yetişkinlik döneminde daha belirgin olduğu belirtilmektedir.

DEHB ve Psikiyatrik Eş Tanılar

DEHB tanısında diğer psikiyatrik durumlarla karışmaması için detaylı bir anamnez alınması önemlidir. DEHB belirtilerinin farklı psikiyatrik durumlarla karşılaştırılması gerekmektedir. Bu durumda, psikiyatrik eş tanılar sorgulanmalı ve gerekli testler yapılmalıdır.

Araştırmalar, DEHB’de psikiyatrik eş tanının yaygın olduğunu göstermektedir. Muayene sırasında ayrıntılı bir değerlendirme yapmak ve olası eş tanıları sorgulamak önemlidir. Ayrıca, DEHB ile ilişkili olan dalıp gitme şikayetleri ile epileptik nöbetler arasındaki farkın belirlenmesi için uzman görüşü alınmalıdır.

Related Posts

Konuşulmayan yan etkiler: Uyumak uğruna ne kaybediyoruz?

Uyku ilaçları ya da bitkisel destekler kullanan pek çok kişi kusma, halsizlik, saç dökülmesi gibi yan etkileri yaşasa da bunları paylaşmıyor. İlacın etkisi geçince kilolar geri geliyor, uyku tekrar bozuluyor. Sosyal medyada anlatılanlar çoğu zaman eksik, hatta yanıltıcı.

İdrar kaçırma hakkında merak edilenler: Nedenleri, türleri, tedavisi

Kadınlarda idrar kaçırmanın yaş ve doğumla arttığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Murat Ekin, yüzde 90’ı aşan başarı oranına sahip modern cerrahi yöntemlerle bu sorunun kalıcı olarak aşılabildiğini söyledi. Prof. Dr. Ekin “Kadınlar çoğu zaman bu sorunu utanarak gizliyor ya da yaşlılığın doğal sonucu olarak görüp kabulleniyor. Oysa erken müdahale ile yaşam kalitesini ciddi şekilde artırmak mümkün” dedi.

MHRS’de tepki çeken uygulama kaldırıldı

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu, girişimleri ve kamuoyunun tepkisi sonrasında Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ndeki “evli/evli olmayan” ayrımının kaldırıldığını duyurdu.

Kurban Bayramı Sofralarından Sebzeyi Eksik Etmeyin

Kurban Bayramı sofralarından sebzeyi de eksik etmeyin! Et ağırlıklı beslenmenin zararlı olabileceğini belirten uzmanlar uyardı. 

Sağlık emekçisini bayramda bedava çalıştırma formülü: ‘Emeğe yapılan açık bir haksızlık’

Sağlık çalışanlarına normal mesai tamamlanmadan yapılan bayram çalışmaları için herhangi bir ek ücret ödenmediğine dikkat çeken SAHADER Başkan Yardımcısı Filiz Aksu, “Emekçinin emeğine yapılan açık bir haksızlıktır” diye konuştu.

Sağlık BakanlığI’ndan “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” uyarısı: İnsandan da bulaşabiliyor!

Sağlık BakanlığI’ndan “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” uyarısı: İnsandan da bulaşabiliyor!