Dünya Kupası yetkilileri perşembe günü yapılan açıklamada, bir antrenman sahasında çalışan Filipinli göçmen işçinin ölümüyle ilgili iş güvenliği soruşturması başlatıldığını açıkladı.
Katar’ın göçmen işçilere yönelik muamelesi, insan hakları gruplarının Körfez ülkesini sistematik işçi suistimali ile suçlamasıyla turnuva öncesi yankı uyandırmıştı.
Doha’daki 2022 Dünya Kupası’nın CEO’su Nasser Al Khater, Reuters’a bir işçinin ölümünü doğruladı, ancak daha fazla ayrıntı vermedi. İşçinin ailesine başsağlığı dileyen Al Khater, “İster işte, ister uykunuzda olsun, ölüm hayatın doğal bir parçası. Bir Dünya Kupası’nın ortasındayız. Ve başarılı bir turnuva geçiriyoruz. Bu, şu anda konuşulacak konu mu?” dedi. Al Khater’in bu sözleri kamuoyunda tepkiyle karşılandı.
Filipinler Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, bir vatandaşının başkent Doha’nın güneyindeki tatil beldesinde çalışırken hayatını kaybettiğini ve büyükelçiliğinin ölümle ilgili daha fazla ayrıntıyı tespit etmek için yasal makamlarla çalıştığını duyurdu.
KAFASINI BETON KAYAYA ÇARPTI
Hayatını kaybeden göçmen işçinin, Suudi Arabistan Milli Takımı’nın antrenman shası olan Sealine Resort’taki bir otoparktaki ışıkları tamir etmek için sözleşmeli bir şirkette çalıştığı öğrenildi. Forkliftin yanında yürürken rampadan kayarak kafasını betona çarpan işçinin, Dünya Kupası maçları oynandığı sırada öldüğü, ancak olayın tam olarak ne zaman yaşandığı bilinmiyor.
Filipinler’den yapılan açıklamada, göçmen işçinin ailesine saygı nedeniyle daha fazla ayrıntı verilmeyeceği belirtilirken, ismini vermeyi reddeden Katar hükümet yetkilisi, şu ifadeleri kullandı:
“Soruşturma sonunda güvenlik protokollerine uyulmadığı sonucu çıkarsa, şirket için yasal işlem başlatılacak ve ciddi mali cezalara tabi tutulacak. Katar’da iş kazalarının oranı, katı sağlık ve güvenlik standartları uygulandığı ve yaptırımlar artırıldığı için azaldı.”
‘6 BİN 500 İŞÇİ ÖLDÜ’
2010 yılında Dünya Kupası’na ev sahibi olacağı kesinleştiğinden beri Katar, nüfusunun çoğunluğunu oluşturan göçmen işçilere yönelik muamelesi nedeniyle eleştirilerin hedefiydi. İngiliz The Guardian gazetesi geçen yıl, resmi kayıtlardan yaptığı hesaplamalara göre Katar’da 2010’dan bu yana çoğu Dünya Kupası projelerinde çalışan en az 6.500 göçmen işçinin öldüğünü yazdı.