Her yıl 559 bin kişinin ölümüne yol açan hastane süper mikrobu plastikle besleniyor

Pseudomonas aeruginosa Bakterisi Plastiği Nasıl Parçalıyor?

Pseudomonas aeruginosa, yılda yaklaşık 559 bin ölüme yol açan bir bakteridir. Özellikle hastane enfeksiyonlarının önde gelen sebeplerinden biri olan bu bakteri; akciğer, idrar yolu ve kan enfeksiyonlarına neden olabilir. Ancak, bu kadar steril bir ortamda bile etkili olabilmesi uzun süredir bir soru işaretiydi.

Araştırma ekibi, İngiltere’de bir hastadan alınan bir yara örneğini inceleyerek cevaba ulaştı. Bu örnek, bakterinin PCL (polycaprolactone) isimli tıbbi plastikleri parçalayan Pap1 adlı özel bir enzim ürettiğini gösterdi. PCL, dikiş iplikleri, yara örtüleri ve cerrahi ağlar gibi birçok tıbbi üründe kullanılmaktadır.

Pap1 enzimi, plastik karbonunu ayrıştırarak bu karbonun bakterinin enerji kaynağı haline gelmesini sağlar. Deneylerde, Pap1 genini Escherichia coli bakterisine aktaran araştırmacılar, bu bakterinin de plastikleri parçalayabildiğini gözlemledi. Aynı şekilde, Pap1 geninin Pseudomonas aeruginosa’dan çıkarılmasıyla bakterinin artık plastiği parçalayamadığı kanıtlandı.

Plastik Yeme Yetisi Bakteriyi Güçlendiriyor

Bakterinin plastik yeme yetisinin sadece enerji sağlamakla kalmayıp aynı zamanda daha güçlü biyofilm yapıları oluşturmasının endişe verici olduğu belirlendi. Bu biyofilm yapıları, antibiyotiklere karşı ekstra koruma sağlar ve bakterinin tedaviye karşı direnç geliştirmesini kolaylaştırır.

Araştırma, sadece Pseudomonas aeruginosa’da değil, diğer bakterilerde de benzer enzimlerin bulunabileceğini göstermektedir. Bu da hastanelerde kullanılan diğer plastiklerin de mikroplar için bir besin kaynağı olabileceği anlamına gelmektedir.

Araştırmanın baş yazarı Ronan McCarthy, “Hastanelerde patojenlerin yaşamını ne şekilde sürdürdüğünü yeniden düşünmemize neden olan bir durumla karşı karşıyayız. Tıbbi cihazlarda kullanılan plastikler bile artık risk oluşturabilir” açıklamasında bulundu.

Bilim insanları, plastikleri parçalayan enzimlerin ne kadar yaygın olduğunu belirlemek için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurgulamaktadır. Ayrıca, hastanelerde kullanılan plastik türlerinin ve temizlik protokollerinin gözden geçirilmesinin önemli olduğunu savunmaktadırlar.

Modern tıpta önemli bir yere sahip olan plastikler, görünüşe göre süper mikropların da tercih ettiği bir besin kaynağı olmuş gibi görünmektedir.

Related Posts

Konuşulmayan yan etkiler: Uyumak uğruna ne kaybediyoruz?

Uyku ilaçları ya da bitkisel destekler kullanan pek çok kişi kusma, halsizlik, saç dökülmesi gibi yan etkileri yaşasa da bunları paylaşmıyor. İlacın etkisi geçince kilolar geri geliyor, uyku tekrar bozuluyor. Sosyal medyada anlatılanlar çoğu zaman eksik, hatta yanıltıcı.

İdrar kaçırma hakkında merak edilenler: Nedenleri, türleri, tedavisi

Kadınlarda idrar kaçırmanın yaş ve doğumla arttığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Murat Ekin, yüzde 90’ı aşan başarı oranına sahip modern cerrahi yöntemlerle bu sorunun kalıcı olarak aşılabildiğini söyledi. Prof. Dr. Ekin “Kadınlar çoğu zaman bu sorunu utanarak gizliyor ya da yaşlılığın doğal sonucu olarak görüp kabulleniyor. Oysa erken müdahale ile yaşam kalitesini ciddi şekilde artırmak mümkün” dedi.

MHRS’de tepki çeken uygulama kaldırıldı

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu, girişimleri ve kamuoyunun tepkisi sonrasında Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ndeki “evli/evli olmayan” ayrımının kaldırıldığını duyurdu.

Kurban Bayramı Sofralarından Sebzeyi Eksik Etmeyin

Kurban Bayramı sofralarından sebzeyi de eksik etmeyin! Et ağırlıklı beslenmenin zararlı olabileceğini belirten uzmanlar uyardı. 

Sağlık emekçisini bayramda bedava çalıştırma formülü: ‘Emeğe yapılan açık bir haksızlık’

Sağlık çalışanlarına normal mesai tamamlanmadan yapılan bayram çalışmaları için herhangi bir ek ücret ödenmediğine dikkat çeken SAHADER Başkan Yardımcısı Filiz Aksu, “Emekçinin emeğine yapılan açık bir haksızlıktır” diye konuştu.

Sağlık BakanlığI’ndan “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” uyarısı: İnsandan da bulaşabiliyor!

Sağlık BakanlığI’ndan “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” uyarısı: İnsandan da bulaşabiliyor!