Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Taziyelerin Ekonomik Yükü
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, cenaze evlerinde üç gün boyunca taziyelerini iletmek için gelen yüzlerce kişiye yemek verilmesi, bazı yas sahiplerini ekonomik olarak zor durumda bırakıyor. Maddi durumu iyi olmayan yas sahipleri, acılarının yanı sıra yemek masraflarıyla da baş etmekte güçlük çekiyorlar.
Taziye evlerinde verilen yemeklerin maliyetlerini azaltmak ve israftan kaçınmak amacıyla Mardin Valiliği ve İl Müftülüğü işbirliği yapmaya karar verdi. Bu kapsamda, ilk toplantı İl Müftülüğü’nde gerçekleştirildi.
‘Taziyeler Kısa Tutulmalı’
Toplantıda konuşan Vali Yardımcısı Osman Çelikkol, israfa neden olan taziye yemeklerinin toplumda rahatsızlık yarattığını belirterek, “Taziyeye gelenlere yemek verme alışkanlığının önüne geçmek için şu adımların atılması gereklidir. Taziyeye gelen kişilere yemek ikramı yapılması, toplum vicdanını rahatsız eden bir durumdur. Taziyeye gelenlerin yemek beklentisi toplumda kınanmalı ve yas evlerinin sohbet mekanlarına dönüştürülmesine izin verilmemelidir. Taziyelerin kısa tutulması ve akşam ezanı ile bitirilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.
‘Taziye Yemekleri Kangren Haline Geldi’
İl Müftüsü Dr. Enver Türkmen ise taziye yemeklerinin kaldırılması için aylar öncesinden çalışmalara başladıklarını ve bu konuda birlikte hareket edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Taziye yemeklerinin kaldırılması için camilerimizde hutbeler okunacak ve vaazlar verilecek. Eğer taziye yakını bir hayır yapacaksa, inşaat halindeki bir camiye, bir Kur’an kursuna veya ihtiyaç sahiplerine yardım edebilir. Taziye evlerinde üçüncü gün verilen yemekler gerçekten vicdanları sızlatmaktadır. Bu duruma bir son vermek için hep birlikte çalışmalıyız. Taziye yemekleri artık kangren hale gelmiştir. Bugün başlamak üzere, bir milat olacak. Bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.