Sağlık BakanlığI’ndan “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” uyarısı: İnsandan da bulaşabiliyor!



Sağlık Bakanlığı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığına Karşı Uyardı

Sağlık Bakanlığı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı uyarıda bulundu. Bakanlık, KKKA Bilgi Sistemi’nin aktif olarak vakaları takip ettiğini belirtti.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “KKKA, kene tutunması veya keneyle temas sonucu bulaşabilen ve can kaybına yol açabilen bir hastalıktır” denildi. Bakanlık tarafından 2003 yılında kesin tanısı konulan KKKA vakalarının 2011’de kullanılmaya başlanan web tabanlı KKKA Bilgi Sistemi ile takip edildiği belirtildi.

Açıklamada, “KKKA Vaka Yönetim Rehberi”nin bu yıl yürürlüğe girdiği ve hastalıkla ilgili olarak T.C. Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği referans laboratuvarlarda tanı konulduğu, hasta sevki ve tedavi merkezlerinin 19 bölgede görev yaptığı da vurgulandı.

Belirtilere Dikkat!

Sağlık Bakanlığı’nca yapılan uyarıda, kene tutunan veya kene ile temas eden kişilerin belirtileri göz önünde bulundurması gerektiği aktarıldı. Halsizlik, ateş, kas ağrısı gibi belirtilerin görülmesi halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği belirtildi.

Alınması Gereken Önlemler

Kenelerin vücuda girmesini engellemek için riskli alanlara gidilirken vücudu örten giysiler giyilmesi, pantolon paçalarının çorapların içine sokulması önerildi. Riskli alanlardan dönüldüğünde vücutta kene olup olmadığının kontrol edilmesi ve kene varsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği belirtildi.

T.C. Sağlık Bakanlığı’nın yürüttüğü eğitim çalışmaları kapsamında her yıl sağlık personeline ve topluma yönelik eğitim faaliyetlerinin gerçekleştirildiği ve yaklaşık 2 milyon kişiye KKKA konusunda eğitimin verildiği ifade edildi.


Related Posts

Konuşulmayan yan etkiler: Uyumak uğruna ne kaybediyoruz?

Uyku ilaçları ya da bitkisel destekler kullanan pek çok kişi kusma, halsizlik, saç dökülmesi gibi yan etkileri yaşasa da bunları paylaşmıyor. İlacın etkisi geçince kilolar geri geliyor, uyku tekrar bozuluyor. Sosyal medyada anlatılanlar çoğu zaman eksik, hatta yanıltıcı.

İdrar kaçırma hakkında merak edilenler: Nedenleri, türleri, tedavisi

Kadınlarda idrar kaçırmanın yaş ve doğumla arttığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Murat Ekin, yüzde 90’ı aşan başarı oranına sahip modern cerrahi yöntemlerle bu sorunun kalıcı olarak aşılabildiğini söyledi. Prof. Dr. Ekin “Kadınlar çoğu zaman bu sorunu utanarak gizliyor ya da yaşlılığın doğal sonucu olarak görüp kabulleniyor. Oysa erken müdahale ile yaşam kalitesini ciddi şekilde artırmak mümkün” dedi.

MHRS’de tepki çeken uygulama kaldırıldı

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu, girişimleri ve kamuoyunun tepkisi sonrasında Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ndeki “evli/evli olmayan” ayrımının kaldırıldığını duyurdu.

Kurban Bayramı Sofralarından Sebzeyi Eksik Etmeyin

Kurban Bayramı sofralarından sebzeyi de eksik etmeyin! Et ağırlıklı beslenmenin zararlı olabileceğini belirten uzmanlar uyardı. 

Sağlık emekçisini bayramda bedava çalıştırma formülü: ‘Emeğe yapılan açık bir haksızlık’

Sağlık çalışanlarına normal mesai tamamlanmadan yapılan bayram çalışmaları için herhangi bir ek ücret ödenmediğine dikkat çeken SAHADER Başkan Yardımcısı Filiz Aksu, “Emekçinin emeğine yapılan açık bir haksızlıktır” diye konuştu.

30 dakikalık koşuya eşdeğer: Bu 10 dakikalık aktivite, 1 ayda 3 kilo vermenizi sağlıyor

Koşuya saatlerce vakit ayırmadan kilo vermek mümkün mü? Spor koçu Jean-Baptiste Kapoudjian’a göre bu kesinlikle mümkün! Yalnızca 10 dakikalık bir aktivite, 30 dakikalık koşuya eşdeğer etki yaratabiliyor ve düzenli uygulandığında, 1 ayda yaklaşık 3 kilo kaybına yardımcı olabiliyor. Kapoudjian, bu eğlenceli ve etkili egzersizin tüm vücudu çalıştırarak vücut şekillendirmeye ve kondisyon artırmaya katkı sağladığını belirtiyor.