Yeni dünya düzeninde bankalara yer olmayacak

Bankacılık Sisteminin Değişimi ve Geleceği Hakkında Dikkat Çeken Analiz

Yeni dünya düzeninde birçok iş modeli kökten değişime uğrayacak. Bu değişimin ilk hedeflerinden biri de geleneksel bankacılık olacak.

Bankacılık sektörü ya var olan yapı içinde dönüşecek ya da tamamen yok olacak. Zira eleştirilere rağmen bankalar, yoksuldan alıp zenge verdiği sınırlı modelini değiştirmekte zorlanıyor ve sistem daha da kötüleşiyor.

Faiz düşerse kredi faizlerini zenginlere avantajlı sunarlar, faiz yükselirse varlıklı kesime daha fazla getiri sağlayacak mevduata yönlendirirler. Bu şekilde, bankalar gün içinde varlıklı kesimi besleyip gece yatarken aynı şekilde varlıklı kesimi besleyerek sürekli döngüyü sürdürürler. Faizciler ve rantçılar her geçen gün daha zenginleşirken, emeğe dayalı kazanç elde edenler bankalar ve kapitalist sistemin mağduru olur.

Örnekle açıklamak gerekirse, bir birey ev almak için biriktirmeye başladığında banka, biriktirilen parayı alıp o parayla kredi sağlar. Bu döngü sürekli devam eder ve kişi aslında biriktirdikçe bir başkasına fayda sağlar ancak kendi ev alma hayali de uzaklaşır.

Yükselen ev fiyatları kiraları artırır, kredi ve kira ödemelerini zorlaştırır, işler daha kötüye gider ve bankaların güvenilirliği zedelenir. Dolayısıyla, birey tüketilirken banka ve varlıklılar kar eder. Gerçek sömürü budur.

Bu süreç devam ettiği sürece bankaya yatırılan paranın aslında kişi aleyhine kullanıldığı unutulmamalıdır. Bu modelin değişmesi gerekmektedir.

Sistemdeki çöküş örnekleri de gözler önündedir. Örneğin, teknoloji devriminin merkezi olan Silikon Vadisi’nde faaliyet gösteren ve prestijli bir banka olan Silicon Valley Bank, “risk yok” dediği tahvillere yatırım yaparak battı. Aynı şekilde, Demirbank gibi kaynaklarını kamu borcuna dönüştüren bankalar da çöküş yaşadılar.

Gelecekte faizli bankacılığın yerini alacak en güzel finansal modelin İslami finans olduğu düşünülmektedir. İslami finans, paydaşların menfaatini adil bir şekilde koruyarak en uygun finansal modeli sunmaktadır.

Geleceğin bankacılık modelinin, sermaye piyasaları ile bankacılık arasında bir denge olacağı öngörülmektedir. Çözümün İslami finansta olduğu düşünülmekte ve Türkiye’nin ekonomik dönüşümü için bu alana odaklanması gerektiği vurgulanmaktadır.

Related Posts

Türkiye adeta 2 farklı ülke gibi! Milyoner sayısında dünya birincisi…

İsviçre merkezli banka UBS’in klasikleşen servet raporu, Türkiye’deki gelir eşitsizliğinin ne kadar ekstrem seviyelere ulaştığını gözler önüne serdi. UBS’ın dün açıkladığı rapora göre Türkiye 2024’te dolar milyoneri sayısının en hızlı arttığı ülke …

Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Programı’nın büyüklüğü 500 milyar liraya çıkarıldı

Bakan Kacır, Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Programı’nın büyüklüğünü 500 milyar liraya yükselttiklerini belirterek, ileri teknoloji ve savunma sanayisi gibi stratejik sektörlerde yapılacak yatırımları daha güçlü destekleyeceklerini bildirdi.

VİOP’ta satış dalgası: Haziran kontratı düşüşte! (18 Haziran 2025)

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen haziran vadeli endeks kontratı, normal seansı yüzde 0,06 azalışla 10.477,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında da yüzde 1 düşerek 10.372,00 oldu. Haziran vadeli endeks kontratı, bugün açılış …

Gazeteci Emre Özpeynirci’den ÖTV’ye ilişkin kanun teklifine dair açıklama: Cumhurbaşkanı kararıyla istenildiği zaman her özelliğe göre ÖTV değiştirilebilecek

Gazeteci Emre Özpeynirci’den ÖTV’ye ilişkin kanun teklifine dair açıklama: Cumhurbaşkanı kararıyla istenildiği zaman her özelliğe göre ÖTV değiştirilebilecek

Bedelli askerlik fiyatı fırlayacak! Temmuz’dan sonra ödemek isteyenlere büyük şok…

Bedelli askerlik ücretlerine zam geliyor. Başvuru yapmak isteyenler için sayılı gün kaldı. Temmuz ayından itibaren bedelli askerlik ücretlerinde artış uygulanacak. Şu an bedelli askerlik ücreti 243 bin 13 lira 44 kuruş olarak belirlenmiş durumda …

AKP’den ‘Asgari ücrete ara zam yapılacak mı?’ sorusuna yanıt: Her şeyin bir zamanı var

AKP’den ‘Asgari ücrete ara zam yapılacak mı?’ sorusuna yanıt: Her şeyin bir zamanı var