2024 sevinci çabuk bitecek! Uzmanı açıkladı: İşte psikolojimizi altüst edecek tarih

Posted by

Büyük bir tehdit olarak kabul edilen küresel iklim değişiklikleri insanların psikolojik sağlığına karşı etkiler yayıyor. Uzmanlar, kaygı, depresyon ve travma düzeylerinde artış olduğunu belirtiyor.

TARİH VERDİLER

“Türkiye’nin Yarınları” projesinin sonuç raporunda yer alan bilgilere göre sıcaklık artışı 2030’lı yılların sonuna kadar sınırlı kalacak. Bu dönemden sonra ise hızlı bir artış başlayacak. Sıcaklık artışının kış aylarında 4°C, yazın ise 6°C’ye ulaşması bekleniyor.

Gelecek tarihlerde kış yağışlarında Türkiye’nin genelinde bir azalma görülürken sadece Kuzey Anadolu’nun doğu yarısında artış görüleceği düşünülüyor. 2011 yılında yayımlanan İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı’nda yıllık ortalama sıcaklığın artacağı yönünde çeşitli bilgiler veriliyor.

PSİKOLOJİK DESTEK ŞART

Uzmanlar, iklim değişikliklerinin psikolojimiz üzerinde etkilerini değerlendirerek gelecekteki belirsizliklere karşı büyük endişe yaratan bir durum olduğunu belirtiyor.

İklimin psikolojiyi etkilemesinin en büyük nedenleri ise doğal felaketler, hava olayları gibi belirsizliklerle karşılaşma endişesi. Aynı zamanda bu değişim çevresel sorunlar ve yaşam stilinde oluşan değişikliklerle de bağlantılı.

Kişiden kişiye değişiklik gösteren bu belirtiler psikolojik sağlığı olumsuz etkiliyor. Özellikle iklim değişikliğinin birçok durumda belirsizlik yaratmasının gelecek yıllarda kötü sonuçlara neden olmasından büyük korku duyuluyor.

Uzmanlar, iklim değişikliğini psikolojik etkilerini fark edebilmek için dikkat edilmesi gereken bazı belirtiler olduğunu söylüyor. Bu etkenler genellikle çoğu kişide mevcut.

Üzüntü ve çaresizlik durumu genel olarak iklim değişikliğiyle ilgili sorunlara karşı devamlı üzgün olma halini içerebilir. Gelecekteki sonuçlar için henüz yaşanmamış olsa da belirli bir çaresizlik ve kabullenişi kapsar.

İklim kaygısı nedeniyle çevrede bağlantı kurmaktan kaçınabilirsiniz. Bu durum sosyal izolasyon yaratıyor olabilir. İklim değişiklikleri düşünceleri günlük görevlere odaklanmayı zorlaştırabilir.

Doğal alanlara karşı belirli bir kaygı ve endişeyle yaklaşabilirsiniz. Doğal alanlara oluşan ilginin azalması gözlemlenebilir. Fiziksel belirtiler ise yaygınlaşabilir. Özellikle uyku düzeninde bozulmalar, baş ağrısı, mide rahatsızlıkları gibi stresin fiziksel belirtileri ortaya çıkabilir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir