Çocukta, 12 yaşından önce başlayan ve altı aydan uzun süren belirtilere dikkat!

DEHB Tanısı ve Belirtileri

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) olan bireylerde, dikkat eksikliği, aşırı hareketlilik ve dürtüsellik gibi belirtiler görülebilir. Dr. Öğr. Üyesi Murat Yusuf Hüseyin, dikkat eksikliğinin genellikle dikkatin çabuk dağılması, odaklanma güçlüğü, unutkanlık ve zamanlama problemleri şeklinde kendini gösterdiğini belirtiyor.

Hiperaktivite ve dürtüsellik belirtileri ise hareketsiz oturma zorluğu, sürekli huzursuzluk hissi, sabırsızlık, sürekli bir şeyler yapma ihtiyacı gibi durumlarla ortaya çıkabilir. Bu belirtilerin 12 yaşından önce başlaması ve hayatın birden fazla alanında soruna neden olması gerekmektedir.

DEHB Belirtilerinin Erişkinlikte Azalması

Erişkinlikte DEHB belirtilerinin hiperaktivite ve dürtüselliğin azalma eğiliminde olduğunu vurgulayan Hüseyin, dikkat eksikliği belirtilerinin devam ettiğine dikkat çekiyor. Karmaşık yaşam koşulları nedeniyle dikkat eksikliği sorunlarının yetişkinlik döneminde daha belirgin olduğu belirtilmektedir.

DEHB ve Psikiyatrik Eş Tanılar

DEHB tanısında diğer psikiyatrik durumlarla karışmaması için detaylı bir anamnez alınması önemlidir. DEHB belirtilerinin farklı psikiyatrik durumlarla karşılaştırılması gerekmektedir. Bu durumda, psikiyatrik eş tanılar sorgulanmalı ve gerekli testler yapılmalıdır.

Araştırmalar, DEHB’de psikiyatrik eş tanının yaygın olduğunu göstermektedir. Muayene sırasında ayrıntılı bir değerlendirme yapmak ve olası eş tanıları sorgulamak önemlidir. Ayrıca, DEHB ile ilişkili olan dalıp gitme şikayetleri ile epileptik nöbetler arasındaki farkın belirlenmesi için uzman görüşü alınmalıdır.

Related Posts

Meğer yıllardır günde 2 litre su için söz doğru değilmiş: Ezber bozuldu uzmanlar ilk defa açıkladı

Uzun yıllardır tavsiye edilen günlük 2 litre su içme önerisi, bilimsel veriler ışığında yeniden değerlendirildi. Uzmanlar, kişilerin yaş, kilo, yaşam tarzı, fiziksel aktivite düzeyi ve iklim gibi etkenlere göre farklı miktarlarda suya ihtiyaç duyduğunu açıkladı.

Uzman Klinik Psikolog Öz: Bunaltıcı sıcaklar ruh sağlığımızı da tehdit edebiliyor

Uzman Klinik Psikolog Öz: Bunaltıcı sıcaklar ruh sağlığımızı da tehdit edebiliyor

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?  Yaz aylarında soğuk içecek tüketiminin arttığını belirten uzmanlar, içeceklere konulan buzların besin zehirlenmesine neden olabileceğini söylüyor.

Türk kahvesi içen herkes bu hataya düşüyor!

Türk kahvesi, sadece bir içecek değil; sohbetlerin, misafirperverliğin ve geleneklerin ta kendisi. Ancak uzmanlar, pek çok kişinin bu keyifli alışkanlık sırasında farkında olmadan büyük bir hataya düştüğünü belirtiyor. Üstelik bu hata, uzun vadede sağlığınızı olumsuz etkileyebilir!

Konuşulmayan yan etkiler: Uyumak uğruna ne kaybediyoruz?

Uyku ilaçları ya da bitkisel destekler kullanan pek çok kişi kusma, halsizlik, saç dökülmesi gibi yan etkileri yaşasa da bunları paylaşmıyor. İlacın etkisi geçince kilolar geri geliyor, uyku tekrar bozuluyor. Sosyal medyada anlatılanlar çoğu zaman eksik, hatta yanıltıcı.

İdrar kaçırma hakkında merak edilenler: Nedenleri, türleri, tedavisi

Kadınlarda idrar kaçırmanın yaş ve doğumla arttığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Murat Ekin, yüzde 90’ı aşan başarı oranına sahip modern cerrahi yöntemlerle bu sorunun kalıcı olarak aşılabildiğini söyledi. Prof. Dr. Ekin “Kadınlar çoğu zaman bu sorunu utanarak gizliyor ya da yaşlılığın doğal sonucu olarak görüp kabulleniyor. Oysa erken müdahale ile yaşam kalitesini ciddi şekilde artırmak mümkün” dedi.